Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kuo skiriasi rudi ir balti vištų kiaušiniai? Daugelis nežino kodėl
Maistas / Gėrimai

Kuo skiriasi rudi ir balti vištų kiaušiniai? Daugelis nežino kodėl

Kuo skiriasi rudi ir balti kiaušiniai - atsakymas
Dalintis

Kiaušiniai yra vienas vertingiausių maisto produktų, kuriame yra būtinų baltymų ir riebalų. Tačiau apie kiaušinius sklando daugybė išgalvotų mitų, įskaitant cholesterolį, kuris esą yra labai pavojingas. Tai visiškai netiesa.

Skaitykite, ar rudieji kiaušiniai yra sveikesni už baltuosius ir kuo jie skiriasi iš tikrųjų.

Kiaušinio lukšto atspalvis

Pirmiausia, kiaušinio lukšto atspalvis neturi nieko bendro su produkto skoniu ir naudingumu.

Esminis skirtumas yra tik vištų, kurios deda kiaušinius, veislė. Rudos ir juodos vištos dažniausiai deda rudus kiaušinius, o šviesių veislių vištos deda baltus kiaušinius.

Kartais rudi kiaušiniai yra brangesni už baltus. Rudi paukščiai yra didesni už baltus, todėl jiems reikia daugiau lesalo. Todėl tokie kiaušiniai kainuoja brangiau.

Rudų ir baltų kiaušinių skirtumai

Kiaušinių nauda

Taip pat žinoma, kad kiauto būklė priklauso nuo paukščio amžiaus. Jaunos vištos deda kiaušinius storu lukštu, o vyresnės – plonu lukštu.

Kiaušinio kokybė ir naudingumas priklauso nuo paukščių mitybos, bet ne nuo jų spalvos ir spalvingumo.

Kiaušinių sudėtis

Kiaušinyje yra 13 % baltymų ir 12 % riebalų, kalcio, fosforo ir įvairių vitaminų. 100 g trynio yra 7,7 miligramo kalciferolio (vitamino D sudedamosios dalies), o tai yra daugiau nei tunuose. Vitaminas D ypač svarbus žiemą, nes jis gaminasi odai veikiant ultravioletiniams spinduliams.


Taip pat skaitykite:

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....