Mokslininkai nustatė, kad reguliariai vartojant spanguoles galima 31 % sumažinti mirties riziką, taip pat 51 % apsaugoti organizmą nuo kai kurių lėtinių širdies ir kraujagyslių ligų.
Kodėl spanguolės yra naudingos?
Spanguolės yra natūralus naudingų vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Uogose yra beveik 80 proc. vandens. Jose taip pat yra angliavandenių ir skaidulinių medžiagų bei įvairių grupių vitaminų: A, E, K, taip pat C, B1, B2, B3, B4, B5, B6 ir B9.
Uogose gausu fosforo, kalcio, geležies, magnio, kalio, cinko, vario, natrio ir daugelio kitų naudingų mikroelementų. Kartu grynos, o ne perdirbtos (uogienės, desertai ar kiti patiekalai) spanguolės yra gana mažai kaloringas produktas – 100 g jų yra 46 kalorijos, 0,5 g baltymų, 3,7 g angliavandenių ir 0,2 g riebalų. Uogose taip pat yra netirpių ir tirpių skaidulinių medžiagų.
Spanguolės ne tik gali sumažinti bendrojo cholesterolio koncentraciją kraujyje, bet ir mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių patologijomis: miokardo infarktu, koronarine širdies liga ir lėtine smegenų išemija.
Taigi uogos iš tiesų yra puiki priemonė nuo daugelio kraujagyslių ligų ir širdies sutrikimų.
Žinoma su šiomis uogomis persistengti nereikėtų, jas valgyti reikėtų su saiku.
Parašyti komentarą