Geležis yra vienas svarbiausių mineralų organizmui, nes ji dalyvauja augimo ir deguonies pernešimo procesuose. Šio elemento poreikis padidėja aktyvaus augimo laikotarpiais, taip pat nėštumo metu. Todėl svarbu į savo mitybą įtraukti geležies turtingų maisto produktų.
Šis mineralas atlieka svarbų vaidmenį gaminant hemoglobiną – raudonųjų kraujo kūnelių baltymą, kuris būtinas deguoniui tiekti į organizmo audinius. Daug geležies turinčių maisto produktų vartojimas padeda išvengti anemijos, gerina imunitetą ir bendrą sveikatą.
Ypač svarbu gauti pakankamai geležies kūdikiams, vaikams ir paaugliams, kurie sparčiai auga. Šio mineralo trūkumas gali sukelti nuovargį, koncentracijos sutrikimus ir anemiją.
Maisto produktai, kuriuose gausu geležies
Špinatai
Žalioji lapinė daržovė, kurios viename puodelyje virtų špinatų yra apie 6,5 mg geležies, o tai gerokai padengia paros poreikį. Juose taip pat gausu karotinoidų ir chlorofilo, kurie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis.
Braškės
Skanios ir sultingos uogos, kurių 144 g yra 0,6 mg geležies. Braškių valgymas su maisto produktais, kuriuose gausu vitamino C, skatina geresnį geležies įsisavinimą.
Figos
Geležies, kalio ir kalcio šaltinis. Džiovintose figose yra didesnė geležies koncentracija, taip pat fitocheminių medžiagų ir antioksidantų.
Riešutai ir sėklos
Migdolai, anakardžiai, pistacijos ir moliūgų sėklos – maisto produktai, padedantys palaikyti optimalų geležies kiekį organizme.
Brokoliai
Viename puodelyje šios daržovės yra 1 mg geležies ir padeda įsisavinti vitaminą C, todėl tai puikus maisto produktas geležies kiekiui palaikyti ir širdies bei kraujagyslių sistemai stiprinti.