Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Aliuminio folija virtuvėje: saugus įrankis ar pavojus sveikatai?

Ar folija kenkia
3 min. skaitymo

Beveik kiekvienoje virtuvėje galima rasti blizgantį aliuminio folijos ritinėlį. Ji patogi: į ją vyniojame mėsą kepimui, žuvį su daržovėmis, bulves laužui. Tačiau kartas nuo karto viešojoje erdvėje pasigirsta diskusijų: ar nesikaupia pavojingas metalas mūsų organizme? Ar nereikėtų atsisakyti folijos ir grįžti prie kitų metodų?
Neskubėkime panikuoti – tiesa slypi detalėse.

Kai aliuminis „nuteka“ į maistą

Tam tikromis sąlygomis mikroskopinės aliuminio dalelės iš folijos iš tiesų gali patekti į maistą. Šį procesą skatina:

  • aukšta temperatūra,
  • rūgštinė aplinka.

Pavyzdžiui, jei kepate žuvį su citrinos sultimis ar marinuotą mėsą pomidorų, acto ar vyno padaže, rūgštis pažeidžia natūralią oksido plėvelę ant folijos ir palengvina metalo migraciją į maistą. Kuo ilgiau produktas kontaktuoja su rūgštimi ir yra kaitinamas, tuo procesas aktyvesnis.

Blizgi ar matinė pusė – ar tai svarbu?

Populiarus mitas, kad blizgi pusė yra „saugesnė“, neturi jokio mokslinio pagrindo. Šonų skirtumas atsiranda tik dėl gamybos proceso: pusė, kuri lietėsi su voleliais, tampa blizgi, kita – matinė. Tai jokios įtakos saugumui neturi.

Folijos naudojimas maisto ruošime
Folijos naudojimas maisto ruošime

Ar verta nerimauti?

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė saugią savaitinę aliuminio suvartojimo ribą – iki 2 mg 1 kg kūno svorio. 70 kg sveriančiam žmogui tai būtų apie 140 mg per savaitę.
Tyrimai rodo, kad net kepant rūgščiausius patiekalus folijoje, į maistą patenkančio aliuminio kiekis paprastai neviršija šių normų. Kad pasiektumėte pavojingą dozę, reikėtų kasdien suvalgyti neįprastai didelius kiekius tokio maisto.

Kiti aliuminio šaltiniai

Aliuminis į organizmą patenka ne tik iš folijos – jo yra geriamajame vandenyje, kai kuriuose vaistuose, netgi dribsniuose ar arbatoje. Sveikas organizmas perteklinį kiekį pašalina natūraliai.
Rizikos grupė – žmonės, turintys sunkių inkstų ligų, nes jų šalinimo sistema gali būti silpnesnė. Tokiems asmenims patariama riboti sąlytį su aliuminio indais ir folija.

Folijos privalumai

  • Sveikesnis gaminimas: galima išsikepti sultingus patiekalus naudojant mažiau riebalų.
  • Maistinių medžiagų išsaugojimas: maistas savo sultyse geriau išlaiko vitaminus.
  • Ekologiškumas: aliuminis gali būti perdirbamas neribotą kiekį kartų, taupant energiją.

Kaip naudoti saugiai

  • Laikyti šaltą maistą folijoje – visiškai saugu.
  • Kepti neutralius produktus (pvz., bulves, vištieną) be rūgščių ar labai sūrių marinatų – saugu.
  • Rūgštiems patiekalams naudokite kepimo popierių kaip tarpinį sluoksnį tarp produkto ir folijos.

Išvada: aliuminio folija nėra „absoliutus blogis“. Tai patogus virtuvės įrankis, kurį tereikia naudoti protingai ir laikantis kelių paprastų taisyklių.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą ir turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Domiuosi sveikatos, sporto ir gyvensenos temomis, kurias nuolat gilinu ir nagrinėju tiek akademiškai, tiek praktiškai. Rašau straipsnius svetainėje KAIPKADA.LT, siekdama skaitytojams pateikti patikimą, moksliškai pagrįstą ir lengvai suprantamą informaciją, kuri padėtų gerinti sveikatą ir kasdienį gyvenimą. Tikiu, kad žinios yra svarbiausia priemonė sveikesniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.