Maistas / Gėrimai

Ką gaminti Kūčioms?

Maistas, patiekalai Šv. Kūčioms

Kūčių vakarą patiekalai ant stalo įgauna ypatingą prasmę. O 12 patiekalų – tai kaip tiesiog būtinas atributas, kuris simbolizuoja 12 apaštalų arba 12 metų mėnesių. Kūčių stalui ruošiamos įvairios vaišės, tik vienas dalykas – ant stalo negali būti mėsos, gyvulinės kilmės produktų. Ruošiant patiekalus taip pat laikomasi pagrindinių Kūčių maisto ruošimo principų. Visada galite išbandyti ką nors naujo, nes naujovės – tai tarsi simbolis, kad nereikia stovėti vietoje ir kiekvieni metai pasiūlo kažką gero, ko nebuvo praėjusiais.

Keletas patiekalų Kūčioms

Raugintų kopūstų, burokėlių ir pupelių salotos

2/3 st. raugintų kopūstų
1 vid. dydžio burokėlio, virto
1 vid. dydžio morkos, virtos
1 vid. dydžio bulvės, virtos
1/2 st. baltų pupelių
virtų ar konservuotų
alyvuogių aliejaus
žiupsnelio jūros druskos, juodųjų pipirų

Kaip ruošti?:

Išvirti neluptas bulves, morkas. Atvėsinti, nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais.
Atskirai išvirti burokėlius. Atvėsinti, nulupti, supjaustyti plonais šiaudeliais.
Juos galima perpjauti per pusę.
Raugintus kopūstus pasmulkinti peiliu.
Dideliame inde sumaišyti visus ingredientus.
Užpilti alyvuogių aliejumi, užbarstyti druskos, pipirų pagal skonį.

Skaityti daugiau: https://receptureceptai.lt/recipe/kuciu-receptai-raugintu-kopustu-burokeliu-ir-pupeliu-salotos

Silkė su spanguolėmis ir riešutais

silkių filė (500 g) be galvų
po 2 vnt. morkų ir svogūnų
stiklinės aštraus pomidorų padažo
džiovintų spanguolių (1 valg. šaukšto)
stambiai sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų)
aliejaus

Kaip ruošti?:

Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje.
Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite.
Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais.
Jam atvėsus, maišykite sluoksniais su silke.
Tiekite ant stalo – kambario temperatūros.

Skaityti daugiau: https://receptureceptai.lt/recipe/kuciu-receptai-silke-su-spanguolemis-ir-riesutais

Žuvų maltinis su daržovėmis

Jūros lydeka, 200 gramų
Menkė, 300 gramų
Ešerys, 200 gramų
Saliero stiebas, 0,5 gabalo
Saldžioji paprika, 0,5 vieneto
Morka, 1 vienetas
Žirneliai, šaldyti, 100 gramų
Petražolės, 1 pundelis
Lauro lapeliai, 2 žiupsneliai
Pipirai, 2 žiupsneliai
Druska, 1 valgomasis šaukštas
Svogūnas, 1 vienetas
Batonas, 1 riekė
Krakmolas, 2 valgomieji šaukštai
Aliejus, 50 gramų
Kiaušiniai, 1 vienetas

Kaip ruošti?:

Žuvį išdarinėti ir iš jos išimti kaulus. Ją sumalti su batonu kelis kartus.
Aliejuje pakepinti svogūną kartu su smulkinta paprika ir gabaliuku saliero.
Suversti į žuvies masę. Suberti krakmolą, įplakti kiaušinį, suberti druską, penkių rūšių pipirų mišinį ir prieskonius. Išmaišyti.
Sudėti kubeliais pjaustytas virtas morkas, žalias petražoles, atšildytus žalius žirnelius. Lengvais išmaišyti.
Kepti formoje arba, suteikus tam tikrą formą, folijoje apie 30 min.

Skaityti daugiau: https://receptureceptai.lt/recipe/12-patiekalu-vakariene-zuvu-maltinis-su-darzovemis

Gruzdinti pievagrybiai

12 pievagrybių (nedidelių)
1 stiklinės džiūvėsėlių
2 kiaušinių (galima jų ir nenaudoti)
Aliejaus virimui;
Šiek tiek druskos ir džiovintų petražolių

Kaip ruošti?:

Įkaitinti aliejų. Dubenėlyje išplakite kiaušinius su šakute.
Į negilų dubenį supilkite džiūvėsius.
Kiekvieną pievagrybį merkti į išplaktą kiaušinį (jeigu nenaudosite kiaušinių, tiesiog nenusausinkite nuplovę) tada kruopščiai apvolioti džiūvėsėliuose ir virti karštame aliejuje iki auksinės rudos spalvos.
Išimti grybus ant grotelių ar į kiaurasamtį ir leisti nuvarvėti, apibarstyti druska ir petražolėmis.

Skaityti daugiau: https://receptureceptai.lt/recipe/12-patiekalu-vakariene-gruzdinti-pievagrybiai

Aguonų pienas

Aguonos 1 stiklinė
Vanduo 2 litrai
Medus 3 valg. š. arba cukrus

Kaip ruošti?:

Aguonas nuplikykite verdančiu vandeniu, palikite kelioms valandoms arba dar geriau per naktį, kad išbrinktų.
Vandenį nupilkite, tada aguonas 2-3 kartus permalkite mėsmale arba sugrūskite mediniu grūstuvu (kočėlu).
Užpilkite virintu vėsintu vandeniu, perkoškite per tankų sietelį, pasaldinkite medumi ar cukrumi (aguonų pieną galima palikti ir su tirščiais).
Aguonų pienu per Kūčias tradiciškai gardinami kūčiukai, kviečiai ir kai kurie kiti patiekalai.

Skaityti daugiau: https://receptureceptai.lt/recipe/12-patiekalu-vakariene-aguonu-pienas

Taip pat skaitykite

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Back to top button