Sutikite, rytinė kava labai populiarus gėrimas visame pasaulyje. Kad kava mums atneštų naudos, o ne žalos, verta atsisakyti kai kurių gėrimų rūšių, kurios tik kenkia mūsų organizmui.
Mitybos specialistė Svitlana Fus pasakoja apie tai, kokią kavą gerti sveika, o kokios reikėtų vengti dėl kenksmingų savybių. Dietologė pažymi, kad kavą reikėtų vartoti saikingai, o jūs turėtumėte žinoti, kaip pasirinkti tinkamą kavą ir kaip ją paruošti.
Kavos pupelės, šviežiai malta kava ir ne daugiau kaip 85 °C vanduo
Geriau nusipirkti kavos pupelių. Malta kava praranda dalį savo skonio, todėl geriausia kava bus šviežiai malta kava prieš pat jos ruošimą, – sakė Svitlana Fus. Pasak jos, geriau vengti tirpios kavos, kuri gaunama dėl įvairių pramoninių cheminių procesų.
Visų blogiausia yra “3 in 1” kava arba tirpiosios kapučino kavos pakeliuose. Jose yra labai daug cukraus, nesveikų riebalų ir emulsiklių. O į tokią kavą dedami skonio ir aromato stiprikliai gali neigiamai paveikti kepenų veiklą, – pridūrė žymi Ukrainos dietologė.
Natūrali, šviežia kava ne tik nekenkia kepenims, bet ir, vartojant pagrįstus jos kiekius, yra naudinga. Šią naudą lemia pupelėse esantis kartumas ir antioksidantai. Tačiau atminkite, kad į kavą dedamas pienas ir grietinėlė sumažina kavos antioksidantų aktyvumą ir apsunkina jų įsisavinimą organizme.
Be to, venkite gaminti kavą užpylę ją verdančiu vandeniu, t. y. kavą su plaukiojančiais kavos tirščiais. Tokioje kavoje yra daug diterpenų, pvz. Šie cheminiai junginiai gali padidinti “blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje ir neigiamai paveikti kepenų funkciją.
Neplikykite kavos, nes ji praranda ne tik skonį, bet ir naudą. Kavos plikymo metu išsiskiria daugiau kenksmingų medžiagų, ypač iš smulkiai maltos kavos, ir sunaikinami eteriniai aliejai su naudingais antioksidantais, – sakė Svitlana Fus.
Geriausia, skaniausia ir naudingiausia kava, naudojant 85 °C karščio vandenį.
Kada geriausia gerti kavą?
Negerkite kavos tuščiu skrandžiu, nes ji gali sudirginti skrandžio gleivinę. Negerkite kavos, kai valgote mėsą ir kitus maisto produktus, kuriuose yra geležies.