Dirvožemio rūgštingumas yra itin svarbus veiksnys, turintis įtakos augalų augimui ir vystymuisi. Nuo seno žinoma, kad dauguma daržovių, vaiskrūmių ir kitų augalų nemėgsta rūgštaus dirvožemio, todėl jį reikia nurūgštinti.
Kaip suprasti, kad jūsų dirvožemis rūgštus ir ką daryti, norint jį nurūgštinti, papasakosime šiame straipsnyje.
Rūgštaus dirvožemio požymiai
pH lygis yra mažesnis nei 5;
Savaime auga tokie augalai, kaip asiūklis, tankiažiedė rūgštynė, gyslotis;
Prastas pasodintų augalų augimas ir vystymasis;
Neįsisavinamos trąšos;
Pavasarį dirvožemis ilgai neišdžiūsta.
Kaip nurūgštinti dirvožemį?
- Labiausiai paplitęs metodas – kalkinimas. Šiam tikslui naudojamos maltos kalkės, dolomito miltai, gesintos kalkės, smulkinta kreida.
- Medžio pelenai taip pat iš dalies sumažina dirvožemio rūgštingumą. Svarbus komponentas yra susmulkinti kiaušinių lukštai – jie taip pat gali padėti neutralizuoti rūgštingumą.
- Pavasariniam kalkinimui naudokite tik maltą kalkakmenį arba dolomito miltus. Norėdami kalkinti dirvą, ant lysvių paskleiskite reikiamą kiekį dolomito miltų arba kalkių. Dirvą išpurenkite grėbliu. Pavasarį dirvą kalkinkite likus 3 savaitėms iki sodinimo. Kalkių arba dolomitinių miltų dozę reikia apskaičiuoti atsižvelgiant į dirvožemio rūgštingumą. Kalkių ir dolomitinių miltų nenaudokite kartu su organinėmis trąšomis.
Dirvožemio nurūgštinimas – svarbi priemonė, kuri padės jums užauginti sveikus ir produktyvius augalus.