Dažnai sakoma: jei pomidorų daigų lapai gelsta, patręškite juos geležimi. Tačiau tai ne visada teisinga, teigia ekspertai. Žalią augalų spalvą lemia ne tik geležis, bet ir dar bent trys elementai – azotas, siera ir magnis. Pagal tai, kuri lapo dalis pradėjo gelsti, galime suprasti, kokio elemento augalui dabar trūksta.
Kodėl gelsta lapai?
Viršutinių lapų chlorozė
Jauniems lapams gali pasireikšti dviejų tipų chlorozės požymiai: jei lapo plokštelė pagelsta, o gyslos lieka žalios, tai iš tiesų yra geležies trūkumo požymis, o jei pagelsta tik gyslos, tai yra sieros trūkumo požymis.
Geležies kiekį galite greitai papildyti apdorodami pomidorų lapus chelatine šio elemento forma, o sieros trūkumą galite pašalinti pomidorus tręšdami amonio sulfatu.
Pomidorų apatinių lapų pageltimas
Jei apatinių lapų gyslos pradeda gelsti, tai reiškia, kad trūksta azoto. Kai dirvožemyje ima trūkti šio elemento, augalas azotą iš suaugusių lapų nukreipia į jaunus lapus, kad jie toliau vystytųsi, ir apatiniai lapai pagelsta.
Tarpubamblių pageltimas rodo, kad trūksta magnio, todėl pomidorus reikėtų tręšti šio elemento chelatinėmis trąšomis.
Svarbu: vienintelis būdas greitai pašalinti tam tikro elemento trūkumą yra lapų apdorojimas. Be to, mes tiksliai nežinome, kokia yra mūsų dirvožemio struktūra ir koks vandenilio kiekis, kokių elementų jame yra, o kokių ne. Todėl trąšas geriau purkšti ant lapų, kad jos greitai užpildytų esamą deficitą, nepriklausomai nuo dirvožemio pH.