Įsibėgėjant vasarai, šilti orai sukuria puikias sąlygas bakterijoms daugintis maiste, todėl padaugėja žarnyno užkrečiamųjų ligų atvejų. Viena iš labiausiai paplitusių yra salmoneliozė, kurios protrūkiai dažniausiai pasitaiko vaikų ugdymo įstaigose ir viešojo maitinimo vietose. Kasmet Lietuvoje salmonelioze suserga apie 350 žmonių. 2023 m. buvo užfiksuoti 14 salmoneliozės protrūkių, o šiemet jau patvirtinti 3 protrūkiai šeimose.
Svarbiausios taisyklės saugiam maisto laikymui ir ruošimui
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena pagrindines saugaus maisto tvarkymo taisykles. Pirmiausia – rankų higiena. Ant neplautų rankų gali būti įvairių užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, tokių kaip bakterijos, virusai ir kirmėlių kiaušinėliai. Net jei maisto produktai yra termiškai apdoroti, mikroorganizmai gali likti ant rankų ir užteršti jau paruoštus patiekalus.
„Prieš maisto gaminimą ir valgymą būtina nusiplauti rankas. Taip pat svarbu jas nusiplauti po sąlyčio su žalia mėsa, žaliais kiaušiniais, po kontakto su augintiniais, pokalbio telefonu ar pasinaudojus tualetu. Gamtoje, kai nėra galimybių plauti rankų vandeniu ir muilu, naudokite rankų dezinfekavimo priemones arba spiritines servetėles“, – pataria NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.
Rekomendacijos iškylaujantiems gamtoje
Norint išvengti salmoneliozės ir kitų per maistą plintančių ligų, NVSC specialistai rekomenduoja vengti greitai gendančių maisto produktų, tokių kaip pieno, mėsos, žuvies gaminiai, daržovių mišrainės su majonezu ir tortai. Vaisius ir daržoves būtina kruopščiai nuplauti, tačiau negalima jų plauti ežero ar upės vandenyje – tam naudokite atsivežtą fasuotą arba mineralinį vandenį. Taip pat svarbu nevartoti maisto produktų, kurie nebuvo tinkamai išvirti ar iškepti, ypač vištienos.
Rekomendacijos maisto gaminimo specialistams
Maistą gaminantiems specialistams svarbu užtikrinti tinkamą gamybos procesą ir laikymą, siekiant išvengti maisto užteršimo. Naudokite švarius indus ir įrankius, kruopščiai plaukite maisto tvarkymo inventorių, atskirkite žaliavų ir pagamintų patiekalų tvarkymo įrankius. Ruošiant patiekalus būtina pasiekti reikiamą temperatūrą gaminio viduje, kad būtų sunaikinti mikroorganizmai.
Rekomendacijos ugdymo įstaigoms
Ugdymo įstaigų darbuotojams rekomenduojama stebėti vaikų sveikatos būklę ir užtikrinti, kad į darželį būtų priimami tik sveiki vaikai. Tėvams patariama leisti vaiką į ugdymo įstaigą tik jam visiškai pasveikus ir gydytojui leidus.
„Svarbu, kad tiek maitinimo, tiek ugdymo įstaigose, tiek namuose asmenys, turintys žarnyno sutrikimų, negamintų maisto ir nedirbtų su maistu susijusių darbų. Pajutus pirmuosius ūmios žarnyno ligos simptomus, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją“, – atkreipia dėmesį NVSC atstovė.
Vasarą būtina atidžiai laikytis šių taisyklių, kad išvengtume užkrečiamųjų ligų ir užtikrintume savo bei savo artimųjų sveikatą.