Atrodo, kad stalo serviravimas nėra sudėtinga užduotis. Viskas turėtų būti intuityvu. Tačiau iš tikrųjų ši gerai pažįstama procedūra turi savo paslapčių.
Kokius pagrindinius dalykus reikia žinoti, kad galėtumėte tinkamai padengti stalą įvairiose situacijose – nuo įprastos šeimos vakarienės iki šventinės puotos – papasakosime toliau.
Kodėl svarbu serviruoti stalą?
Gali atrodyti, kad stalo serviravimas neturi didelės prasmės. Juk tai neturės įtakos maisto skoniui. Tačiau iš tikrųjų gražiai padengtas stalas reiškia, kad vertinate kiekvieną, sėdintį prie jo.
Tai taip pat nustatys bendrą valgymo toną. Dėl to valgymas taps malonesnis, o dėl padengto stalo pats maistas gali atrodyti geriau.
Pagrindinės stalo serviravimo instrukcijos
Žinios, kaip paruošti stalą bet kokiam valgiui, pravers, kai teks ruošti daugiau šventinių vaišių. Tiesą sakant, pagrindinis stalo serviravimas yra bet kokios šventės pagrindas.
Norėdami įgyvendinti pagrindines stalo serviravimo instrukcijas:
- Ant stalo padėkite servetėlę.
- Padėkite reikiamas lėkštes.
- Kitą servetėlę padėkite į kairę nuo lėkščių.
- Padėkite šakutę ant servetėlės kairėje pusėje.
- Į dešinę nuo lėkštės arčiau lėkštės padėkite peilį. Peilis turi būti nukreiptas į vidų. Į dešinę nuo peilio padėkite šaukštą.
- Vandens stiklinę padėkite šiek tiek aukščiau ir į dešinę nuo lėkštės. Vyno ar kito gėrimo stiklinę padėkite šiek tiek aukščiau.
Be to, išdėliokite tik tuos indus, kuriuos ketinate naudoti. Nereikia dėti viso stalo įrankių rinkinio. Pavyzdžiui, jei patieksite tik baltąjį vyną, raudonajam vynui skirtos taurės nereikia. Panašiai, jei nebus sriubos, praleiskite gilią lėkštę ir šaukštą. Tačiau jei patiekiamas kepsnys ar kitas didelis mėsos gabalas, patartina pridėti specialius peilius.