Šiemet braškių sezonas prasidėjo anksčiau, leidžiant visiems jau dabar mėgautis šia naudingąja uoga. Braškės yra pilnos vitaminų A ir C, kurie gerina kraujagyslių funkciją, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei palaiko virškinimo trakto sveikatą.
Skaidulos, vitaminai ir flavonoidai braškėse padeda detoksikuoti organizmą, gerina kognityvines savybes ir užtikrina normalų nervų sistemos veikimą.
Vitaminai A ir C:
- padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką,
- gerina kraujagyslių funkciją ir spaudimą, mažindami polinkį į trombozę,
- skatina virškinimo trakto sveikatą ir detoksikaciją.
Braškėse esančios skaidulos ir vitaminai yra svarbūs organizmo detoksikacijai. Uogose taip pat gausu flavonoidų, ypač antocianidinų, kurie gerina kognityvines savybes. Todėl šios uogos gali padėti spręsti atminties problemas ir išvengti Alzheimerio ligos bei demencijos.
Braškėse yra ir daug mangano, kuris yra svarbus nervų sistemos ir smegenų sveikatai. Jis taip pat reikalingas kaulų ir jungiamojo audinio formavimuisi, kraujo krešėjimui ir kt.
Braškės taip pat naudojamos kosmetologijoje, nes jos teigiamai veikia imunitetą, odos, plaukų ir nagų sveikatą. Braškių sėklų aliejus gerai drėkina odą, o braškių tyrė naudojama odos šviesinimui ir maitinimui.
Itališkas braškių pyragas
Kepimo laikas: 55 minutės
Porcijų skaičius: 6
Ingredientai tešlai:
- 2 kiaušiniai;
- 100 gramų cukraus;
- 10 gramų vanilinio cukraus;
- 100 mililitrų aliejaus;
- 100 mililitrų pieno (2,5%);
- 250 gramų miltų;
- 12 gramų kepimo miltelių.
Ingredientai įdarui:
- 3 šaukštai mascarpone sūrio;
- 1 kiaušinis;
- 2 šaukštai cukraus pudros;
- 100 gramų braškių.
Paruošimas:
- Kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų plakti mikseriu iki masė pabals.
- Įpilkite aliejų ir pieną, dar kartą plakite iki vientisos masės.
- Įberkite miltus, kepimo miltelius ir sumaišykite mikseriu, tada dar šiek tiek išmaišykite mentele.
- Kepimo formą išklokite pergamentu ir supilkite tešlą į formą.
- Giliame inde sumaišykite mascarpone sūrį, kiaušinį ir cukraus pudrą, plakite mikseriu iki purios, vienodos masės.
- Masę supilkite į konditerinį maišelį ir gražiai užtepkite ant tešlos.
- Braškes nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais, išdėliokite jas ant pyrago.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 25 minutes. Gatavą pyragą pabarstykite cukraus pudra.