Pradžia Sandra Alšauskienė
Autorius

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis.

1334 Straipsniai
Skani arabiška kava

Ne kava, o tikras sveikatos eliksyras: trys dietologų patarimai, kaip paversti gėrimą naudingesniu

Kava – tai ne tik rytinis ritualas, bet ir tikras malonumo šaltinis. Tačiau, kaip ir daugelis kitų produktų, ji gali būti ir naudinga,...

Bakterijos mūsų žarnyne

„Jis pradeda ėsti kūną iš vidaus“ – tylusis žudikas jau pakeliui į Europą. Ar suspėsime pasiruošti?

Milijonai gyvybių kasmet išnyksta ne nuo bombų ar ginklų, o nuo priešų, kurių plika akimi nematome. Jie neturi nei sparnų, nei dantų –...

Kavos gėrimas esant blogai nuotaikai

Štai kas iš tiesų nutinka, kai geri kavą tuščiu skrandžiu – apie tai tau niekas nepasakojo!

Daugeliui žmonių rytas be kavos – tai tarsi diena be šviesos. Vos pabudus pasigamintas puodelis šio aromatingo gėrimo ne tik suteikia energijos, bet...

Ceremoninė kakava

Kakavos gėrimo ritualai Lietuvoje: plinta nauja rytinė praktika, kuri nuramina protą ir atgaivina kūną

Pastaraisiais metais Lietuvoje vis dažniau galima išgirsti apie kakavos gėrimo ritualus – ne apie įprastą karštą šokoladą su pienu, o apie gilias, sąmoningas,...

Natūralaus raugo duona

Ar tikrai duona su natūraliu raugu sveikesnė už paprastą? Pamiršk mitus, štai ką privalai žinoti

Pastaruoju metu rauginta duona tapo tikru maisto pasaulio „herojumi“. Ją kepa amatininkų kepyklėlės, žmonės dalijasi vaizdo įrašais su traškia plutele ir puriu minkštimu,...

36,6 temperatūra jau nebegalioja

36,6 temperatūra nebegalioja. Nauja normali sveiko žmogaus norma

XIX a. buvo nustatyta, kad normali žmogaus kūno temperatūra yra 36,6 laipsnio Celsijaus. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad bėgant metams ši standartinė vertė...

Šviesi kava

Ši kava yra 2025 m. hitas. Ji atjaunina ir užkerta kelią vėžio vystymuisi

Tarp įvairių kavos rūšių ši išsiskiria subtiliu vaisių skoniu ir daugybe sveikatai naudingų savybių. Ji švelnesnė už tradicinę, tačiau joje yra daugiau medžiagų,...

Pelėsis ant duonos

Ar galima valgyti pelėsiu padengtus produktus, jei pašaliname tik patį pelėsį?

Kartais ant maisto atsiranda pelėsis — pavyzdžiui, stiklainyje su uogiene. Tačiau ar tikrai saugu vartoti tokius produktus net ir pašalinus matomą pelėsio sluoksnį?...

Universalus vaistas nuo gripo

Mokslininkai arti universalaus vaisto nuo gripo sukūrimo

Pensilvanijos universiteto mokslininkai atrado unikalų gripo viruso formavimosi mechanizmą, kuris, kaip tikimasi, taps pagrindu kuriant universalius antivirusinius preparatus. Jų tyrimo rezultatai paskelbti prestižiniame...